22 Ağustos 2007 Çarşamba

KOLPOSKOPİ


KOLPOSKOPİ NEDİR?
Rahim ağzının ışık altında büyütece benzer bir optik alet yardımıyla incelenmesidir.
Bunun için kullanılan alet(kolposkop), rahim ağzını 10-40 kez büyüten çift gözlü bir mikroskoptur.
KOLPOSKOPİ NE ZAMAN YAPILIR?
PAP smear testinde(Rahim ağzından alınan sürüntü) kanser çıkmış ya da kanser şüphesi hastalarda o bölgenin tespiti ve uygun yerlerden biyopsi alınması amacı ile yapılır.
Pailloma Virus(HPV) enfeksiyohlarının teşhisi amacıyla yapılır.
Normal görünmeyen rahim ağzı varlığında yapılır.
KOLPOSKOPİ NASIL UYGULANIR?
Sonucu anormal gelen PAP smearden sonra temiz ve kuru bir spekulum(rahimi görmek için Kullanılan alet) takılır ve rahim ağzına zarar vermeden tekrar PAP smear alınır. Tüm rahim ağzı ve vajina düşük büyütme ile gözlenir.Sonra kimyasal solüsyon uygulanır ve sonra 5-10 saniye beklenir. Buraya uygulanan kimyasal madde; Burda normalda bulunan yassı epiteli(Squamous Epiteli) pembeye boyar, silindirik epiteli (Columnar Epiteli) beyaz renge boyar. Ayrıca sulu Lugol Solusyon(baska bir kimyasal solüsyon) uygulandığında rahim ağzında immatür metapilazi (Olgunlaşmamış Değişiklik) ve silindirik epitel bölgesi dışında kalan normal alanlarda kızılımsı kahverengi görünüm oluşur. Kolposkopide muayene diyebilmek için Tzone bölgesi mutlaka görülmelidir.
KOLPOSKOPİDEKİ NORMAL BULGULAR!
Yassı Epitel(Squamous Epitel) Silindirik Epitel(Columnar Epitel) Transformasyon Zone Squamocolumnar Junction Epitel Metapilazisi
KOLOLPOSKOPİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Rahim ağzı kanserinde erken tanıya götürür Dolayısıyla erken müdahaleye olanak sağlayarak hastanın ömrünün uzatılmasını sağlar. Rahim ağzı enfeksiyonlarının teşhisini ve tedavisine yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker