22 Ağustos 2007 Çarşamba

KEGEL EGZERSİLERİ

Pelvis, tıpta leğen kemiklerimiz arasında kalan anatomik bölgedir. Doğumda, bebeğin takip ettiği pelvistir. Bu bölgede organlar ve çok sayıda kaslar vardır. Pelvis tabanını oluşturan kasların eğitilmesi, bu egzersizleri tanımlayan Dr. Kegel' in adı ile anılır. Pelvisin tabanını oluşturan kaslar, leğen kemikleri arasında kurulmuş bir hamak gibidir ve pelvis içindeki organları taşır.Bu işlemi yaparken hangi kasların kasılmasının bu etkiyi sağladığı anlaşılmaya çalışılmalıdır. Bu kas grupları öğrenildikten sonra, gün boyu 200 kere kasılması ve gevşetilmelidir.
Kegel Egzersiz Çeşitleri
Duvarda Ayakta Pelvik Hamle Hareketsiz Postür Düzeltme Ayakta Bel Bükmek (Geriye Doğru) Yere Köprü Yapma Yüzükoyun Basıp Kalkmak Yerde Dirsekle Destek
Örneğin kasların kasılmasını, bir asansörün her katta durması gibi aşama aşama arttırmak ve sonra da gevşetmek.
Bir başka yöntemde de, bu kaslar tüm güç ile kasılır ve bir süre tutulur. Sonra da, tam aksi bir güçle sanki bu kasları dışarı atacak gibi güç vermek de bir yöntemdir.
Önerilen bir başka yöntemde ayakta veya otururken bacaklar hafifçe aralanır. Pelvis kasları yavaş yavaş kasılarak en üst düzeye çıkılır. Sonra gevşetilir.
Yavaş Yükseltmek: Kasları yavaş yavaş kasın ve yükseltin. 5 saniye tutun. Sonra serbest bırakın. 5 kez üst üste deneyin.
Hızlı Yükseltmek: Şimdi hızla kasları kasın ve hemen gevşetin. Bu hareketi 5 kez yapın.
5 yavaş, 5 hızlı hareket günde en az 5 kere yapılmalıdır. Hamilelik süresincede en az 3 kez yapılmalıdır ve doğum sonrası da minimum 10 kez yapılmalıdır.
Yapılan çalışmalar ile Kegel egzersizlerin; Vaginal yolla olacak doğumların kolaylaştığı, bu bölgenin doğumdan daha az etkilendiği. Özellikle doğum sonrası sık olarak görülen öksürmek, aksırmak, gülmek ile idrar kaçırmayı engeller. Seksüel ilişkilerde alınan zevki, her iki eş içinde arttırır.
Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır?
İki parmak vajinaya yerleştirilir ve parmağın dışarıya çıkmasını engelleyecek şekilde vajina kaslarının sıkılması istenir. Ayrıca hastadan idrar yaparken işemesini yarıda kesmesi ve tekrar devam etmesi de istenir. Her iki durumda da kasılan kaslar vajina girişindeki kaslardır. Günde en az 5-6 kez tekrarlanmalıdır. 4-6 hafta arasında netice alınır.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker