22 Ağustos 2007 Çarşamba

BURCH AMELİYATI


Burch ameliyatı istem dışı farkında olmadan gelişen idrar kaçağının önlenmesi için yapılan bir ameliyattır.
AMELİYAT ÖNCESİ NELER YAPILMALI?
Hasta başka bir sağlık problemi yoksa ameliyattan bir gün önce hastaneye yatırılır. Hasta gelirken yanında kolye, yüzük, küpe gibi değerli eşyalarını getirmemelidir. Ameliyattan yaklaşık 12 saat öncesinde hasta gıda alımını keser. Hasta ameliyattan önce tuvalete gider. Böylece boş bir idrar kesesi ile ameliyata alınır.
AMELİYATTA NELER OLUR?
Ameliyat öncesinde hasta genel anestezi ile uyutulur. Daha sonra karnın alt bölgesinden bir kesi yapılarak idrar kesesinin ön tarafındaki boşluğa girilir. Ardından idrar kesesi ve idrar yolu çevresindeki dokular bu boşluk alandaki bir bağa dikilir. Böylece normal pozisyona göre aşağı sarkmış olan idrar kesesi ve üretra (idrar yolu) , pelvisteki normal durumuna yeniden getirilerek ameliyat sonlandırılır.
Uygun seçilmiş hasta grubunda Burch ameliyatı sonrası idrar kaçırmanın önlenmesin deki başarı oranı yaklaşık %90 civarındadır. Ameliyat sonrasında nadirde olsa enfeksiyon,idrar kesesi ve idrar yolunun hasarlanması , kanama gibi riskler vardır.
AMELİYAT SONRASINDA NELER YAPILIR?
Ameliyattan sonra hasta ilk 24 saat içinde yavaş yavaş hareket etmeye başlamalıdır.
Hasta gaz çıkardıktan sonra sıvı gıdalarla yemek yemeye başlayabilir.
Ameliyat sonrası ameliyat bölgesinde toplanabilecek olan sıvıları dışarı almak için konulan vakumlu alet sıvı gelişinin durmasından sonra çıkartılır.
Dikişler deri içine atıldığından alınmasına gerek yoktur.
Hasta , doktor uygun görürse koruyucu olarak antibiyotik alır.
Hasta , ameliyatın üzerinden 24 saat geçtikten sonra banyo yapabilir. Ancak ameliyat bölgesini lifle veya kese ile ovmamalıdır.
İdrar yolu ve kesesine yakın bölgede işlem yapıldığı için bu bölgenin istirahat ettirilmesi amacıyla 2-4 gün süreyle idrar sondası takılır. Daha sonra sonda çıkarılarak hastanın idrarını kendi kendine yapıp yapamadığına bakılır. Kendi kendine idrar yapabilen hastaların idrar torbalarını tamamen boşaltabilip boşaltamadıklarını ölçmek için ultrason incelemesi uygulanır.
Hasta durumuna göre ameliyattan üç ila beş gün sonra taburcu edilir.
Hasta ameliyattan sonraki ilk yirmi , otuz gün içinde çok aktif olmamalıdır.
Ameliyatın üzerinden bir ay geçtikten sonra hasta kontrole çağırılır.Doktorunun uygun görmesi durumunda hasta işine aktif olarak başlayabilir.Yine doktorunun uygun görmesi durumunda eşiyle yeniden cinsel ilişkiye girebilir.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker