22 Ağustos 2007 Çarşamba

BMD(KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ TESTİ)


Kemik erimesini ve kırık gelişme riskini tespit etmenin en geçerli yolu bazı kemiklerdeki (Kalça ve omur kemikleri) kemik yoğunluğunun "Kemik Mineral Dansitometri" yöntemiyle ölçülmesidir. Daha sonra ilaç tedavisi alınırken tedavinin etkinliği ve kemik kazancının gösterilmesi için bu ölçümün zaman zaman tekrarlanması gereklidir.
Bilindiği gibi kemik yapısının gelişimi; ailesel faktörler, sonradan kazanılan hastalıklar ortopedi protez ameliyatları,çok sayıda doğum sonrası ve menapoz dönemleri, insanların giderek hareketsizleşmesi, direkt güneşten uzak kalması ve özellikle yeni yetişen neslin hazır gıdalarla dengesiz beslenmesi ile çok yakından ilgilidir. Bilinen hastaların takibinin yanında yeni yetişecek neslin gelişiminin kontrole alınması için son yıllarda gelişmiş ülkelerde Kemik Dansitometrileri kullanımı çok yaygınlaşmıştır.
BMD Sistemleri genç yaş kontrolleri ve menapoz dönemi tetkikleri ile ileri yaşlarda belirtileri ortaya çıkacak olan osteoporoz (Kemiklerdeki kirecin azalması) endikasyonu süphesi olabilecek her kişi için ideal bir sistemdir. Genel olarak fizik tedavi, kadın doğum, ortopedi, endokrinoloji, nefroloji, pediatri, beslenme, spor hekimliği, ile ilgili hastalıkların kemik eksilmesi yönünden rutin kontrolleri zaten önemlidir.Esas potansiyeli ise direkt halkı bilinçlendirmek için yapılan çalışmalar yaratmaktadır.
Kemik Mineralizasyonu eğrisi üzerinde renklerle karalanabilmekte, böylece görsel olarak sunulmakta, tanı kolaylaşmaktadır. Tedavi sonrasında gerçekleştirilecek incelemede tedavinin başarısı değerlendirilebilmektedir. Kemik yapısı ailesel faktörler yanısıra, geçirilmiş hastalıkları, çok sayıda doğumlar, hastanın yaşı, aktivitesi, güneş ışınlarına maruz kalma süresi ve özellikle beslenme ile yakından ilgilidir. Kemik yoğunluğunda azalma (osteoporoz) tanısında dansitometri kullanılması giderek yaygınlaşmaktadır. Dansitometri cihazları ile bu tanıyı almış hastaların tedavisi takip edilir, başlangıç döneminde teşhis konularak ciddi bulgular oluşmadan (bel ağrısı, kırıklar gibi) önlem alınabilir.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker