22 Ağustos 2007 Çarşamba

TAKVİM YÖNTEMİ

Takvim yöntemi, geleneksel korunma yöntemlerinden biridir. Maalesef bir çok çift tarafından günümüzde de halen uygulanmaktadır. Bu yöntem bazı çiftlerde etkili olabilir; ancak her zaman sürprizlerle karşılaşma olasılığı mevcuttur. Takvim yöntemiyle korunanlarda bir sene içinde % 25- 30'unda gebelik oluşmaktadır! Bu rakam kabul edilemez. Gebelik olsa da olur diyenler için bu yöntem düşünülebilir.
Takvim yöntemi, "gebelik açısından en riskli" günleri hesaplayarak gebelikten korunmaya çalışmak şeklinde uygulanır. Takvim yöntemi en basit ve en ucuz korunma yöntemi olmakla birlikte gebelikten koruyuculuğu elbette doğum kontrol hapları, doğum kontrol iğneleri, spiral gibi yöntemlere göre çok daha düşüktür.
Takvim yöntemini bir korunma yöntemi olarak önermek, aslında modern jinekolojide yeri olmayan bir yaklaşımdır. Ancak bu yöntemi uygulamaya kararlı çiftler için yöntemin bazı bilimsel verilerle anlaşılması önemlidir. Ayrıntılı bilgileri doktorunuzla konuşmalı, kendi yumurtlama zamanınızı belirlemeye yönelik ipuçlarını öğrenmelisiniz.
Kadının yumurtlama zamanı her ay farklılık gösterebilir. Teorik olarak adet döneminin her gününde gebe kalabilir. Bu yöntem uygulandığında, ilişki kurulması risksiz olan o kadar az gün kalmaktadır ki; bu, ilişkinin çok kısa bir dönemle sınırlandırılması anlamına gelir. Üstelik bunun da bir garantisi yoktur. Her zaman yumurtlama sürprizleri ile karşılaşılabilir.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker