22 Ağustos 2007 Çarşamba

İLAÇLA KÜRETAJ

Medikal ya da Terapötik abortus, istemli olarak gebelik ürününün rahim içerisinden alınması ve gebeliğin sona erdirilmesidir. Terapötik kelimesi tedavi amacı ile, abortus kelimesi ise düşük anlamını taşır ve gebeliğin tıbbi, sosyolojik veya psikolojik nedenler ile sonlandırılmasını ifade eder. Bu işlem için genellikle uygulanan cerrahi yöntemlerin dışında bazı ilaçlar da kullanılabilmektedir. Kısaca bunlara değinelim.
Rahim içindeki gebelik ürününe ait sıvı dolu kese boşaltılarak yerine yüksek oranda tuzlu su veya %40'lık üre solüsyonu enjekte edilir ve damar yolundan da oksitosin (rahmin kasılmasını sağlayan bir hormon) verilirse düşük temin edilir.
Rahim içinde gebelik kesesi dışına yüksek yoğunluklu sıvılar ve rivanol adlı maddenin uygulanması.
Prostoglandinler, gebe rahmi kasılmalara sevkeder ve sonuçta muhtevasının atılmasına sebep olurlar.
ProstoglandinE2(DİNOPROSTONE):damar yolundan veya gebelik kesesi içine veya tercihen rahim içine ama gebelik kesesi dışına uygulanabilir. Düşük genelde 24 saat içinde oluşur,fakat bir gecikme olursa oksitosin de beraberce verilir.
MİFEPRİSTON(RU486): İnsanda gebeliğin yerleşmesi ve yürütülmesinde progesteron etkisi bulunması şarttır. Bu ilaç, progesteronun işlevlerini yapmasını engeller.Bir gebeliğin başlangıcında amenorenin(adet görmeme) ilk 49 günü içinde RU486'nın yutulması kadınların çoğunda gebeliğin sonlandırılmasını sağlar. Aynı zamanda prostoglandinE ilacının uygulanmasıyla etkinlik %96'ya yükselir.Bu yöntem cerrahi düşüğe bir alternatif oluşturur.
RU-486'nın korunmasız cinsel ilişki sonrası acil doğum kontrol yöntemi olarak spiralin yerine kullanılabileceğine yönelik yayınlar da vardır.Bu yayınlar RU-486'nın oldukça etkili bir yöntem olduğunu ve acil doğum kontrol yöntemi olarak spiral kullanmak istemeyen kadınlarda kullanılabileceğini savunmaktadır.
Bazı yayınlarda ise RU-486'nın ve bir prostoglandin olan Misoprostol'ün birlikte kullanımının,rahim içinde ölmüş çocuğun tahliyesinde cerrahi müdehale kadar etkili olmasa bile yine de bir alternatif yöntem olabileceği savunulmaktadır.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker