22 Ağustos 2007 Çarşamba

ACİL KONTRASEPSİYON

Acil kontrasepsiyon (acil doğum kontrolü) gebeliği önlemek için uygulanan yöntemdir.
İlişkide kondomun (prezervatifin) yırtılması, korunmasız ilişkide bulunulması ve en önemlisi tecavüz vakalarında kadının gebe kalmasını önlemek için kullanılır.
Gerçekten istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak koruyuculuğun %100 olmadığını bilmek gerekir.
Birkaç farklı yöntemle uygulanabilir; yüksek dozlarda hormon verilmesi, spiral takılması gibi. Uygulama ilişkiden sonraki ilk 72 saat, tercihen ilk 24 saat içinde yapılması gerekir. Koruyuculuk oranı ilk saatlerde uygulandığı anda çok yüksektir ancak süre arttıkça oran düşer ve 72 saat sonrasında koruyuculuğu oldukça azalır.
Amaç; embriyonun rahim içine yerleşmesini engellemektir.
Acil kontrasepsiyon her zaman, rastgele uygulanabilecek bir yöntem değildir. Çok özel durumlarda uygulanması gerekir ve alışkanlık haline getirilmemelidir.
Yüksek doz hormon (östrojen) kullanımındaki kısa vadeli dezavantajlar; bulantı- kusma yapabilmesi ve bir sonraki adet döneminde muhtemel düzensizlik yapabilmesidir. Spiral kullanımı ile ilgili tüm dezavantaj ve riskler de aynen geçerlidir.
Acil kontrasepsiyon gerekliliğinde doktorunuza danışmalısınız.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker