28 Temmuz 2007 Cumartesi

TOKSİK ŞOK SENDROMU

Toksik şok sendromu nedir?
Toksik sok sendromu staphylococcus aureus adlı bakterinin olusturduğu ani gelisen bir hastalıktır. Kadınların yaklasık %6 sında vajinada bu bakteri bulunur. Fakat sadece %2 kadında sorun yapan bakteri vardır. Bu hastalığın adet sırasında tampon kullanımıyla ilişkisi çok belirgindir. Fakat doğum sonrası meme ve rahmin bu bakterinin enfeksiyonundan ve karın yaralanmalarından sonra da görülebilir.
Hastalığın özellikleri
Yüksek ateş (38.9 dereceden yüksek) Yaygın döküntü Tansiyon düsüklüğü Deride soyulma(1-2 hafta sonra) Sindirim sistemi rahatsızlıkları (kusma ishal) Kas ağrıları Böbrek fonksiyonlarının zayıflaması Karaciğer enzim bozuklukları Sinir sistemi ve bilinç bozuklukları
Hastalığın tanısı
Vajina veya özel bölgelerden alınan örneklerde bakterinin gösterilmesi ile konur
Hastalığın tedavisi
Vajinal tampon varsa çıkartılmalıdır. Hastalar hastaneye yatırılmalı ve gerek görülürse kan basıncını kontrol edebilmek için fazla miktarda sıvı verilmelidir. Ayrıca bakteriyi öldürmek için antibiyotik tedavisi gerekmektedir. Hastanın durumuna göre ek tedaviler gerekebilir.
Alınması gereken önlemler
Bütün kadınların uzun süreli ve gece boyunca tampon veya vajina içi korunma araçlarının kullanımından kaçınmaları doğrudur. Doğum sonrası dönemdeki kadınların doğumu izleyen 6-8 hafta süreyle tampon kullanımından kaçınmalıdır. Toksik şok sendromu geçirmiş olan kadınların yeniden tampon kullanımına başlamamaları gerekmektedir. Bu hastalık yeniden tekrar edebilir, bu asla unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker